TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Synnytystoivelista auttaa synnytykseen valmistautumisessa

Synnytystoivelistan tekeminen on hyvä tapa valmistautua synnytykseen. Tehdessäsi omaa toivelistaasi voit miettiä, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä ja oletko osannut ajatella kaikkia päätöksiä, joita synnytystilanteessa saattaa tulla eteen.

Miksi synnytystoivelista

Ihanteellisessa tilanteessa raskauden seurantakäynneistä ei vastaisi terveydenhoitaja vaan kätilö tai esimerkiksi kolmen kätilön tiimi, joka myös hoitaisi äitiä synnytyksessä sekä lapsivuodeaikana (ns. continuity of care). Näin hoidon jatkuvuus toteutuisi ja kätilölle muodostuisi luottamussuhde synnyttäjään jo raskausaikana.

Neuvolakäyntien aikana kätilö pystyisi vähitellen kertomaan äidille erilaisista synnytykseen liittyvistä vaihtoehdoista sekä niihin liittyvistä hyödyistä ja haitoista. Useiden keskustelujen perusteella kätilö olisi selvillä äidin toiveista sekä myös mahdollisista synnytystä häiritsevistä tekijöistä, kuten epävakaista kotioloista, ihmissuhdeongelmista, epävarmuudesta, aiemmasta traumaattisesta synnytyskokemuksesta tai mahdollisesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Nämä häiritsevät tekijät voivat vaikuttaa synnytyksen kulkuun negatiivisesti tai aiheuttaa komplikaatioita synnytyksessä.

Jos synnyttäjällä ja hoitavalla kätilöllä olisi läheinen suhde, synnyttäjä voisi mennä synnytykseen levollisin mielin ja luottaa siihen, että hänen kätilönsä on tietoinen hänen toiveistaan ja valinnoistaan. Valitettavasti hoidon jatkuvuus ei vielä toteudu suomalaisessa synnytysten hoidossa, eikä synnyttäjä voi itse valita synnytystä hoitavaa kätilöä. Kun synnytyksessä onkin vastassa synnyttäjälle täysin vieras ihminen, synnytystoivelista on tärkeä ja mainio apuväline.

Käytä synnytystoivelistaa, kun haet tietoa eri vaihtoehdoista

Useimmat äidit eivät ole tietoisia siitä, kuinka paljon erilaisia vaihtoehtoja synnytykseen liittyy. Tutustumalla huolellisesti laatimaamme synnytystoivelistaan huomaat, ovatko tietosi synnytyksestä riittävät. Jos listalla tulee eteen asia, josta sinulla ei ole tarpeeksi tietoa, voit lukea aiheesta lisää artikkeleistamme.

Punnitse eri vaihtoehtojen hyötyjä ja haittoja 

Pohdi eri vaihtoehtoja huolellisesti ja ota selvää niiden hyödyistä ja mahdollisista haittavaikutuksista. Sivuiltamme löydät paljon tutkimuksiin perustuvaa tietoa mm. eri lääkkeiden ja toimenpiteiden hyödyistä ja haitoista.

Jaa ajatuksesi ja toiveesi tukihenkilösi kanssa

On hyvä, jos teette listaa yhdessä tukihenkilösi kanssa, sillä hänen pitää ehdottomasti olla selvillä sinun toiveistasi ja valinnoistasi. Synnytyksen aikana äiti saattaa olla aivan omissa maailmoissaan keskittyneenä supistuksiin eikä siinä tilassa välttämättä kykene tuomaan esiin omia toiveitaan. Yksi tukihenkilön tehtävistä onkin huolehtia, että äidin toiveet tulevat huomioiduksi niin hyvin kuin mahdollista.

Tee lopullinen toivelistasi viimeistään raskausviikoilla 37‒38

Kun laskettu aikasi lähestyy, voit rastia synnytystoivelistaltamme sinulle tärkeimmät asiat ja tulostaa valmiin toivelistan sairaalalaukkuusi. Kun saavut sairaalan, anna kopio listastasi hoitavalle kätilölle. Lukemalla henkilökohtaiset toiveesi hän pääsee heti kärryille, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä synnytyskokemuksessasi. Itse saat sillä aikaa keskittyä rentoutumiseen ja synnyttämiseen. Lista voi toimia myös muistilappuna tukihenkilöllesi.

Kuinka pitkä toivelista saa olla

Toisille äideille riittää, että he listaavat toivomansa kivunlievitysvaihtoehdot. Jotkut taas haluavat toivelistaansa hyvin yksityiskohtaisesti kaikki mahdolliset eri tilanteisiin liittyvät vaihtoehdot. Tämä on ymmärrettävää, jos äidillä on esimerkiksi takanaan erittäin traumaattinen synnytys ja hän toivoo välttävänsä toisella kertaa samoja asioita. Valitse siis listalta niin paljon tai vähän asioita, kuin sinusta itsestäsi tuntuu tärkeältä. Ja jos sinulla on muita toiveita, joita ei listastamme löydy, voit kirjoittaa ne loppuun muita kommentteja -kohtaan.

Jos mahdollista, toimita synnytystoivelistasi sairaalaan jo etukäteen

Jos pystyt toimittamaan toivelistan sairaalaan jo etukäteen, tee se. Sillä saattaa olla vaikutusta siihen, kuka kätilöistä hoitaa synnytyksesi . Toiset kätilöt hoitavat mieluummin epiduraalisynnytyksiä, toiset taas erityisen mielellään tukevat äitiä luonnonmukaisessa synnytyksessä. Näin on todennäköisempää, että hoitajaksesi tulee kätilö, jonka hoitofilosofia on toiveidesi mukainen.

Enkö voi vain luottaa siihen, että kätilö tietää mitä missäkin tilanteessa kuuluu tehdä?

Monet äidit lähtevät synnyttämään kyllä ne siellä sairaalassa tietää -asenteella.  Mutta moni ei tule ajatelleeksi, että kätilöidenkin toimintatavat poikkeavat toisistaan ja hoito riippuu myös siitä, millainen kätilö sattuu synnytyspäivänä olemaan työvuorossa.

Stakesin tilastojen mukaan ensisynnytyksistä 16 % käynnistetään, 70 % äideistä saa kohtua supistavaa oksitosiinia ja 86 % äideistä saa epiduraali-, spinaali- tai pudendaalipuudutuksen. 60 % äideistä saa ilokaasua ja 55 %:lle tehdään välilihan leikkaus. Vain noin 5 % ensisynnyttäjistä selviää synnytyksestä ilman lääkkeitä ja toimenpiteitä eli kokee normaalin fysiologisen synnytyksen. Vaikka äiti selviäisikin itse synnytyksestä täysin omin avuin, on kuitenkin yleistä, että synnytyksen jälkeisvaihe, eli istukan syntyminen, hoidetaan useissa Suomen sairaaloissa medikaalisesti oksitosiinilla. Suurissa yliopistollisissa sairaaloissa toimenpiteitä tehdään vieläkin enemmän.

WHO:n asiantuntijoiden mukaan 80‒85 % äideistä kykenee synnyttämään ilman mitään toimenpiteitä. Tähän verrattuna yllä mainitut toimenpidemäärät ovat hurjan korkeita. Kun olet itse tietoinen kunkin toimenpiteen hyödyistä ja haittavaikutuksista, pystyt itse aktiivisesti osallistumaan päätöksentekoon synnytyksen aikana ja saatat myös välttyä turhilta toimenpiteiltä.

Säilytä avoin mieli

Synnytystoivelista ei ole synnytyksen käsikirjoitus, ja onkin hyvä muistaa, että usein synnytyksessä tulee eteen odottamattomia tilanteita. Tällöin toivomiasi asioita ei välttämättä voida ottaa huomioon tai joudut miettimään niitä uudelleen. Kun muistat toivelistaasi tehdessäsi säilyttää mielesi avoinna myös muille vaihtoehdoille, saatat välttyä pettymyksen tunteilta, jos asiat eivät menekään toivomallasi tavalla.

Synnyttäjä on myös oikeutettu tuntemaan pettymystä, jos synnytyskokemus ei ole hänelle positiivinen. Toki tärkeintä on, että vauva syntyy terveenä, mutta sekä äiti että vauva hyötyvät, jos synnytyskokemus on äidille positiivinen. Jos näin ei jostain syystä ole, pettymyksen tunteet ovat täysin ymmärrettäviä.

Lähteet:
Stakes; synnytystoimenpiteitä sairaaloittain 2006-2007

Lisää tietoa synnytykseen valmistautumisesta saat myös laajasta kirjavalikoimastamme

   
mama-licious