TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Ihokontakti

Ihokontaktissa vauva on alastomana tai pelkässä vaipassa äidin tai isän paljaalla iholla. Oleellista on että vauvan ja vanhemman ihot koskettavat toisiaan mahdollisimman laajalta alueelta.
Äiti, ota syliin!

Ihokontakti ja ensi-imetys heti syntymän jälkeen ovat tärkeitä, sillä vauva ja äiti ovat herkässä vaiheessa, jolloin heille on kehittymässä toisiaan tasapainottava ja vastavuoroinen, kiinteä side. Vauvan ja äidin erottaminen tässä vaiheessa hidastaa imetyksen onnistumista ja vauvan mukautumista kohdun ulkoiseen elämään.  

Vauva ryömii itse rinnalle

Kun vauva heti syntymän jälkeen nostetaan äidin paljaalle rintakehälle nousee äidin hermojärjestelmän ja veren oksitosiinitaso nopeasti korkeammalle, kuin koskaan muulloin hänen elämänsä aikana.

Kun vauva saa olla äitinsä rinnalla esteettömästi ja keskeytyksettä, hän vaistomaisesti ryömii kohti äidin nänniä ja alkaa imeä rintaa.

Kätilö voi laittaa vauvalle myssyn ja peitellä äidin ja vauvan. Jos vauva tuodaan sinulle jostain syystä tiukasti kapaloituna, voit avata vauvan vaippasillen ja sujauttaa sen paitasi alle. Oma lämpösi pitää vauvan lämpimänä. Kun vauva on rinnallasi, huomaat helpommin, kun sillä tulee nälkä.

Kuva: istockphoto

Vauva hyötyy ihokontaktista erityisesti ensimmästen 3kk aikana

Vauvan tulisi "elää" ihokontaktissa (skin to skin contact) äitinsä kanssa, jolloin hänen elintoimintonsa pysyvät vakaina. Ihokontaktilla on positiivisia vaikutuksia imetyksen onnistumiselle ja jatkumiselle ainakin 3kk ikään asti.

Ihokontakti äitiin ja ahkera omatahtien imeminen (vähintään 1,5h välein) lisää maitoa muodostavan hormonin, prolaktiinin tasoa ja maidon määrää.

Ihokontaktissa oksitosiinin vaikutuksesta myös maidon heruminen rinnoista tehostuu.  Ihokontakti tehostaa ravintoaineiden imeytymistä ja varastoitumista vauvan kehoon ja vaikuttaa edullisesti painon kehitykseen. Ihokontaktissa vauva pysyy lämpimänä ja rauhalisena, ja itkee vähemmän.

Kuva: Kati Molin

Vauva saa immunologista suojaa äidin maidosta, ternimaidon ja ensimaidon runsaan vasta-aine pitoisuuden ansiosta. Tämä immunologinen suojamekanismi käynnistyy kun vauva heti synnyttyään on äidin iholla ja herkistyy "hellästi" mikrobeille. Suojausmekanismi jatkuu ja vahvistuu, kun vauva jatkaa täysimetettynä runsaassa ihokontaktissa.

Vauva kokee vähemmän stressiä iholla

Ihokontaktissa vauvan elintoiminnot pysyvät vakaina ja hän kokee vähemmän stressiä kuin ollessaan poissa äidin tai isän iholta. Erotilanteessa stressihormonien määrä vauvan hermostossa ja veressä nousee ja oksitosiinin eritys heikkenee. Vauvoilla on biologinen pyrkimys takaisin tasapainoiseen tilaan. 

Vauvat protestoivat kehollaan; ovat levottomia ja itkevät. Elleivät he onnistu pääsemään takaisin turvalliseen, tasapainoiseen (kohdunomaiseen) tilaan, niin heidän selviytymismekanisminsa käynnistyvät. Vauva säästää energiaa; kehon lämpötila, verensokeritaso ja sydämen syke laskee sekä hapetus heikkenee. Vauva väsyy eikä jaksa enää itkeä. Tällaisessa tilanteessa vauva ei ole valpas heräämään rinnalle vaan unijaksot ovat pidempiä kuin ihokontaktissa äitiinsä elävillä vauvoilla.

Luonnollisella rytmillä vauva nukkuu n1-1.5 h unijaksoissa. Nukkuessaankin vauva havaitsee sen onko hän ihokontaktissa äitiinsä tai isäänsä.

Voit pukea kantoliinan päälle myös ilman paitaa, jolloin vauva saa nauttia samalla ihokontaktista.
Kuva: Kati Molin
Ihokontaktin merkitys on erittäin suuri varhaisessa elämän vaiheessa.

Vauvan stressin hallinta keskukset kypsyvät vasta 18 kk ikään mennessä. Eniten etua runsaasta ihokontaktista on vauvojen aivojen kehitykselle. Syntyessään terveetkin täysiaikaiset vauvat ovat "keskeneräisiä". Heidän aivonsa koko kasvaa n. vuoden ikään mennessä 80 %:iin lopullisesta koostaan.

Vastasyntyneen hermoradoissa mielihyvätila vertautuu stressitilaan. Mielihyvätilan tunnistus vahvistuu toistuvassa tai jatkuvassa ihokontaktissa. Äidistään erotettuna mielihyvää tunnistavat hermoradat vähenevät. Vauvan pari ensimmäistä kuukautta ihokontakti on tärkeä stimulantti kehittyville aivoille.

Myös katsekontaktia ja vauvan kantamista (kineettinen, motorinen kehitys) tarvitaan normaaliin aivojen kehittymiseen. Tällä tavalla aivojen elastisuus kehittyy ja persoonallinen käyttäytyminen erilaisissa tilanteissa muokkautuu.

Bonding

Usein jo, raskausaikana äiti kokee kiintymyksen tunnetta vauvaansa kohtaan. Vastavuoroinen kiintymyssuhde(bonding) vauvan ja äidin välillä alkaa heti vauvan syntymästä. Luottavainen kiintyminen on suhteessa olemisen perusolettamuksista se, joka vahvimmin tukee lapsen optimaalista kehitystä.

Hätääntynyt lapsi tarvitsee rauhoittavaa apua. Turvallinen rauhoittelu lisää lapsen kykyä muistaa ja käsitellä tietoa sekä muodostaa kiintymyssuhteita myöhemmin elämässään.

Anna vauvan nauttia ihokontaktista myös öisin

Ympärivuorokautisen ihokontaktin toteutumiseksi vauvan olisi hyvä nukkua äidin tai molempien vanhempien kanssa samassa sängyssä, perhepedissä. Imetys yleensä alkaa paremmin ja jatkuu pidempään. Äiti sekä lapsi nukkuvat paremmin.

Anderson CG, Moore E, Hepworth J,
Bergman N. 2003
Widström AM 2006
Hansson L A. 2004
Mäkelä J 2005
UNICEF UK Baby Friendly Initiative(2003). Sharing a bed with your baby
Sinkkonen 2001
Schore AN 1997
Olenders M/Bergman N, 2004
Päivi Kiili

Ihokontaktitopissa vauvan pään tulee olla kääntyneenä sivulle ja trikootoppi osittain vauvan pään yli vedettynä niin, että se tukee vauvan niskaa. Kasvojen tulee olla näkyvissä.

Ihokontaktitopissa onnistuu kätevästi myös imetys

Äidin ihon tuttu tuoksu ja sydämenlyönnit rauhoittavat vauvaa. Vauva ei palele, sillä vanhemman iho on n. +37° C ja vauvan sekä vanhemman ihokontaktialueelta vieläkin lämpimämpi.

Ihokontaktitoppi rullataan ylä - ja alareunasta keskelle vanhemman vartaloa ikään kuin kahdeksi ”makkaraksi”, josta se on helppo rullata vauvan suojaksi alas ja ylös, kun vauva ensin on asetettu vanh

Topin päälle voit pukea neuletakin tai villapaidan.

   
mama-licious