TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Kastejuhla

Kastejuhla eli ristiäiset järjestetään yleensä, kun vauva on 1,5-2kk ikäinen. Kaste voidaan järjestää joko kirkossa tai kotona. Omassa tai isovanhempien kodissa pidetty kotikaste säilyy muistossa pitkään kasteen jälkeenkin. Kaste on kristityn elämän tärkein kirkollinen toimitus, jossa hänestä tulee kristitty. 

Kastetoimituksen lopussa pappi, vanhemmat ja kummit yhdessä siunaavat lapsen. Kuva: Kati Molin

Kasteen toinen nimitys ristiäiset liittyy ristinmerkkiin, jonka pappi tekee kastettavan otsaan ja lausuu: "Ota pyhä ristinmerkki otsaasi ja rintaasi todistukseksi siitä, että ristiinnaulittu ja ylösnoussut Jeesus Kristus on sinut lunastanut ja kutsunut sinut opetuslapsekseen."

Vanhempien on hyvä ottaa ajoissa yhteyttä kotiseurakuntaansa ja sopia tapaaminen papin kanssa. Kasteen suorittaa yleensä kotiseurakunnan pappi, mutta tehtävään voi pyytää esimerkiksi vihkipappia tai omaa rippipappiaankin. Käytännön järjestelyistä sovitaan papin kanssa pidettävässä tapaamisessa. Samalla sovitaan myös kasteen aika ja paikka. Lapsi on merkittävä väestörekisteriin kahden kuukauden kuluessa syntymästä.

Kastejuhlan voi järjestää juuri sellaiseksi, kuin itse haluaa. Se on perheen oma juhla, jossa tunnelman ei tarvitse olla liian virallinen. Kastevieraita voivat osallistua kasteseremoniaan esimerkiksi lukemalla raamatunkohtia, laulamalla virsiä, avustamalla esirukouksessa tai esittämällä runoja tai musiikkikappaleita.

Kastepöydälle asetetaan valkoinen liina, kastemalja, raamattu, kukkia, kynttilä ja kasteliina vauvan pään pyhkimistä varten.
Kuva: Kati Molin
Kastepöytä

Kastepöydälle levitetään valkoinen liina ja asetetaan kastemalja, raamattu ja kukkia. Pöydälle sytytetään myös alttarikynttilä, josta pappi sytyttää kastekynttilän. Kastekynttilän pappi tuo tullessaan. Kynttilän liekki kuvaa rukouksia ja valo muistuttaa Kristuksesta maailmanvalona. Kasteveden voi kaataa maljaan ennen kastetoimituksen alkua,  tai juuri ennen kastekäskyä.

Vauvan pään pyyhkimistä varten on hyvä varata joku kaunis liina, esimerkiksi kauniisti kirjailtu kasteliina. Jos perheessä on isompia sisaruksia pään pyyhkiminen voi hyvin olla isosiskon tai isoveljen oma erityistehtävä. Kastetoimituksen jälkeen kasteveden voi kaataa puutarhaan tai puun juurelle.

Virret

Kastejuhlassa lauletaan yleensä ainakin kaksi virttä, yksi alussa, ja yksi lopussa. Kastevirret ovat virsikirjassa osastossa Pyhä Kaste (virret 214-219). Myös osastoissa Koti ja Perhe (virret 464-471) ja Lapset (490-503) löytyvät virret ovat sopivia.

Suosittuja virsiä ovat:

218 Tuomme luokse Jeesuksen rakkaan lapsen pienoisen
490 Mä silmät luon ylös taivaaseen
492 ystävä sä lapsien
499 Jumalan kämmenellä
503 Taivaan Isä suojan antaa
517 Herra Kädelläsi 

Virsien sijasta Kastetoimituksessa voidaan laulaa myös muita hengellisiä lauluja. Esimerkiksi "Maan korvessa" ja "Mä olen niin pienoinen" sopivat hyvin kastejuhlaan. Lauluksi voidaan valita myös tuttu tuutulaulu, jota vauvalle on laulettu.

Kummit

Kastettavalla lapsella tulee olla vähintään kaksi evankelis-luterilaiseen kirkkon kuuluvaa, rippikoulun käynyttä, konfirmoitua kummia. Kummi voi olla myös ulkomaisen evankelis-luterilaisen tai anglikaanisen kirkon jäsen. Kahden luterilaisen kummin lisäksi lapsella voi olla ekumeenisia kummeja, esimerkiksi katoliseen tai ortodoksikirkkoon kuuluvia. Kummina ei voi toimia, jos ei kuulu kirkkoon.

Kastetoimituksen ajan lasta voi pidellä kuka tahansa kummeista tai isä tai äiti. Jos lapsi itkee tai on tyytymätön, syliä voi vaihtaa välillä.

Lapselle valitaan vähintään kaksi kummia Kuva: Kati Molin

Tarjoilu

Kastejuhlan järjestelyt ajoittuvat aikaan, jolloin vauva on vielä pieni ja saattaa viedä oman osansa vanhempien ajasta ja huomiosta. Kutsukortteja ja kastejuhlan ohjelmaa voi suunnitella jo ennen vauvan syntymää ja apua ristiäisjärjestelyihin voi pyytää sukulaisilta ja tutuilta. Jos jokainen vieras tuo tullessaan jotain kahvipöytään sopivaa, niin tarjoilu on kunnossa. Ristiäiset voi viettää hyvin pienellä panostuksella vain läheisimpien sukulaisten ja ystävien kesken.

Jos aikaa ja energiaa riittää järjestelyihin voi panostaa enemmän ja askarrella itse kutsukortit ja ohjelmalehtiset, joista jää vieraille kaunis muisto.

Lisää ideoita juhlien järjestelyyn löydät nimenantojuhla-artikkelistamme.

Lue lisää tästä aiheesta:

Kastetoimitus Nimenantojuhlat

Käsintehty ohjelmalehtinen on aina arvokas muisto tilaisuudessa olleille vieraille

Ristiäiskakussa on usein koristeltuna lapsen nimi.

Järjestä tarjoilu oman jaksamisen mukaan. Pyydä apua sukulaisilta tai osta osa leivonnaisista valmiina.

   
mama-licious