TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Hypnosynnytys

HypnoSynnytys on lempeä ja luonnonläheinen synnytysmetodi tai - filosofia, jonka avulla sekä äiti että isä voivat käydä läpi palkitsevan ja stressittömän synnytyskokemuksen, jonka kulkuun he itse vaikuttavat merkittävällä tavalla.

Luonnollisessa tilassa lihaksemme toimivat normaalisti ja kivuttomasti. Kohtu on suunniteltu siten, että se pystyy synnytyksessä supistusten avulla luonnollisesti ja automaattisesti työntämään vauvaa eteenpäin synnytyskanavassa. Vaikka kohdun toiminta on pääosin automaattista, sen toimintaan voi kuitenkin vaikuttaa negatiivisesti omalla mielentilallaan. Synnytyksen pelko johtaa yleiseen jännitystilaan, jossa kehon lihakset (kohtu mukaan lukien) jännittyvät eivätkä enää toimi omalla harmonisella tavallaan. Tämä puolestaan johtaa kivuliasiin tuntemuksiin, mikä lisää jännitystä ja pelkoa johtaen ikävään noidankehään.

Aivot alkavat erittää stressihormoneja, kun taas luonnollisen ja rentoutuneen synnytyksen aikana keho erittää endorfiineja. Suoranaisen pelon lisäksi yleiset huolet ja stressi voivat myös aiheuttaa jännitystä tai muita negatiivisia mielentiloja. Näistä kaikista olisi hyvä päästä eroon ennen synnytystä.

Avautumisvaiheessa on toki voimallisia tuntemuksia, mutta näiden ei tarvitse olla ylitsepääsemättömän kivuliaita. Hypnosynnytyksen mukaan nämä tuntemukset otetaan vastaan positiivisessa ja rentoutuneessa mielentilassa, jolloin ne kykenevät tekemään tehtävänsä luonnollisesti ilman pelon aiheuttamaa jännitystilaa ja synnytyksen hidastumista. Nämä tuntemukset koetaan rentoutuneessa tilassa "paineen" tai "aaltojen" kaltaisina (voimallisina) tuntemuksina, mutta ei luonnottomana kipuna.

Kun kehossa oleva jännitystila laukeaa, äiti pystyy ottamaan synnytyksen vastaan rauhalisena, tiedostavana ja luottavaisena. Kuva: Kati Molin

Epäluonnollinen kipu synnytyksessä voidaan siis välttää opiskelemalla etukäteen rentoutustekniikoita sekä omaksumalla positiivisen asenteen synnytystä kohtaan, luottamalla omiin voimavaroihin. Hypnosynnytys-kurssilla käydään läpi erilaisia hengitys- visualisointi- sekä (syvä)rentoutustekniikoita, jotka auttavat äitiä pysymään rauhallisena ja luottavaisena koko synnytyksen ajan. Näitä tekniikoita opetetaan myös synnytyskumppanille (joka voi olla tuleva isä mutta myös joku toinen läheinen henkilö), jolla on synnytyksessä hyvin tärkeä tehtävä äidin rentoutumisen syventämisessä ja tukemisessa.

Kun äiti oppii konkreettisia tekniikoita, joilla hän pystyy poistamaan pelon ja jännityksen tunteet myös kehossa oleva jännitystila laukeaa ja äiti pystyy ottamaan synnytyksen vastaan rauhallisena, tiedostavana ja luottavaisena, säilyttäen kontrollin oman synnytyksensä suhteen. Kurssilla käytetään myös äänitteitä sekä positiivisia synnytyskertomuksia tukena luomaan positiivisia mielikuvia synnytyksestä sekä auttamaan rentoutumisessa.

Mm. Amerikassa ja Englannissa on saavutettu erittäin hyviä tuloksia valmentamalla äitejä sekä heidän synnytyskumppaneitaan hypnosynnytys- metodilla. Noin 80% tämän valmennuksen läpikäyneistä äideistä ei tarvitse lainkaan kivunlievitystä. Synnytyksen kesto lyhenee tyypillisesti useilla tunneilla ja hypnosynnytys-äidit kokevat yleisesti synnytyksen rauhallisena ja luonnollisena tapahtumana, josta jää hyvät muistot kaikille: äidille, isälle, vauvalle sekä mukana olleille kätilöille ja avustajille.

HypnoSynnytys - valmennusta järjestetään pääkaupunkiseudulla kiinnostuksen mukaan joko yksityis - tai ryhmäkursseina. Yhden kurssin pituus on noin 12 tuntia. Kurssille voi osallistua missä raskausvaiheessa tahansa, tosin paras aika ajoittuu n. raskausviikkojen 14-28 välille, jolloin jää tarpeeksi aikaa harjoitteluun. Kurssi koostuu neljästä eri tapaamisesta kerran viikossa, yleensä joko lauantai- tai sunnuntai-aamupäivisin n. 3 tunnin ajan. Synnytyskumppanin on oltava kurssilla mukana, koska hän toimii varsin tärkeänä tukena äidille synnytyksessä ja näin ollen tarvitsee myös harjoitusta ja tietoa. Kurssi sopii erittäin hyvin myös synnytyspelosta kärsiville naisille.

Lue lisää tästä aiheesta:

HypnoSynnytys-valmennusta pääkaupunkiseudulla

HypnoSynnytys-kurssilla äiti oppii syvärentoutus keinoja ja tukihenkilö saa valmennusta synnyttäjän tukemiseen.

   
mama-licious