TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Kalvojen puhkaisu

Normaalissa luonnollisessa synnytyksessä vauvaa ympäröivän sikiöpussin kalvo puhkeaa spontaanisti yleensä avautumisvaiheen loppupuolella. Vauva voi myös syntyä kalvopussissa, eli kalvoja ei tarvitse puhkaista, jotta vauva pääsisi syntymään. Joskus kalvot puhkaistaan keinotekoisesti ja päästetään lapsivesi valumaan pois.

Kalvojen puhkaisu saattaa olla tarpeen, jos halutaan saada synnytys käynnistymään. Sitä käytetään yleensä yhdessä oksitosiinitipan kanssa. Kalvojen puhkaisulla voidaan myös nopeuttaa synnytystä, joka on käynnistynyt luonnollisesti. Kalvojen puhkaisu on välttämätöntä, jos vauvalla epäillään hapenpuutetta ja halutaan tarkistaa lapsiveden väri. Vihreäksi tai ruskeaksi värjäytynyt lapsivesi on merkki siitä, että vauvalla on stressitila ja se on kakannut lapsiveteen.

Jos kalvot puhkaistaan, äitiä pyydetään makaamaan selällään jalat auki. Pitkä metallinen tai muovinen koukku, laitetaan emättimen ja kohdunsuun läpi. Sikiökalvoon tehdään pieni reikä, josta lapsivesi pääsee valumaan ulos.

Vaikutus äitiin

Hyöty:

  • Tutkimukset ovat osoittaneet, että synnytyksen kesto saattaa lyhentyä keskimäärin yhdellä tunnilla.

Haittavaikutukset:

  • Kun vesityyny vauvan pään ja kohdunsuun välistä poistetaan, sikiön pää painaa tiukasti kohdunsuulle. Tämä aiheuttaa erittäin vahvat supistukset, mikä johtuu kovan pään painautumisesta kohdunsuuta vasten.
  • Supistusten lisääntynyt intensiteetti saattaa aiheuttaa erittäin nopean kohdunsuun avautumisen ja lisää kipua ja epämukavuutta. Jos kalvot puhkaistaan synnytyksen aikaisessa vaiheessa vahvemmat supistukset saattavat johtaa lisääntyneeseen kipulääkityksen tarpeeseen. Jos kalvot puhkaistaan synnytyksen loppupuolella, äiti saattaa joutua rajuun siirtymävaiheeseen ilman varoitusta.
  • Kun kalvot on puhkaistu, se lisää tulehdusriskiä. Aikarajoituksia saatetaan asettaa synnytyksen kestolle kalvojen puhkaisusta alkaen, jotta vältyttäisiin lisäkomplikaatioilta.
  • Kun lapsivesi on vähentynyt, se lisää napanuoran litistymisen riskiä, joka saattaa vähentää veren ja hapen kulkua istukasta vauvaan.

Vaikutus vauvaan:

Hyöty:

  • Synnytys saattaa olla nopeampi

Haittavaikutukset:

  • Lisäpaine vauvan päähän saattaa aiheuttaa vauvan sydänäänten heikkenemistä, ja johtaa lisätoimenpiteisiin vauvan auttamiseksi.(mikroverinäytteet, imukuppisynnytys, keisarileikkaus)
  • Lapsiveden poistuminen yleensä lisää kiputuntemusta ja äiti saattaa pyytää kipulääkkeitä, joilla on sivuvaikutuksia vauvaan
  • Pitkittynyt kalvojen puhkaisu saattaa johtaa vauvan tulehdukseen.
Lue lisää tästä aiheesta:

Muut lääketieteelliset toimenpiteet
   
mama-licious