TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Riittääkö maito?

Yksi tavallisimmista länsimaisen imettävän äidin huolista on se, että saako vauva tarpeeksi ravintoa. Imetys perustuu pitkälti luottamukseen sen onnistumisesta, sekä vauvan viestien tulkitaan. Välillä voi olla vaikea luottaa johonkin, mitä ei näe tai voi mitata.

On harvinaista, ettei äiti pysty erittämään riittävästi maitoa vauvalleen, jos imetyksen perusasiat ovat kunnossa, eli vauvaa imetetään lapsentahtisesti ja vauva osaa imeä rintaa tehokkaasti. Imetykseen pätee kysynnän ja tarjonnan laki: mitä useammin vauvasi imee rintaa, sitä enemmän maitoa sinulla on tarjolla.

Ensimmäisenä päivänä vauvan vatsalaukku on marmorikuulan kokoinen.
Kuva: Kati Molin
Saako vauva tarpeeksi maitoa ensipäivinä?

Terveet, täysiaikaiset vastasyntyneet ovat raskauden aikana keränneet vararavintoa niin, että pärjäävät muutaman vuorokauden hyvin pienellä ruokamäärällä. Vauvat eivät tarvitse lisämaitoa ensipäivinäkään vaikka äidinmaitoa erittyy vähän.

Vauva saa riittävästi maitoa, jos hän jaksaa imeä tiheästi ja tehokkaasti. Merkkejä riittävästä maidonsaannista on, että vauva ulostaa päivittäin tummaa lapsenpihkaa ja virtsaa vähintään kerran vuorokaudessa. Lapsen paino ei saisi laskea yli 10 % syntymäpainosta. Vähäisempi painonlasku on normaalia.

Maitomäärä lisääntyy normaalisti, jos vauvan virtsamäärä alkaa lisääntyä kolmantena / neljäntenä päivänä ja samalla uloste alkaa tuoksua ja vaihtaa väriä vihreän kautta sinapinkeltaiseksi. Vauvan tulisi olla uudelleen syntymäpainossa noin 10 vuorokauden kuluttua syntymästä.

Saako vauva tarpeeksi maitoa jatkossakin?

Jos vauva pissaa ja kakkaa tarpeeksi usein ja paino nousee, voit luottaa siihen, että hän saa riittävästi maitoa. Vauvan tulisi kastella vähintään kuusi vaippaa vuorokaudessa ja kakata ensimmäisten kuuden viikon aikana päivittäin. Myöhemmin kakkauskerrat voivat harveta ja osa täysimetetyistä lapsista kakkaa vain kerran viikossa ilman, että kyse on ummetuksesta.

Vauvan paino nousee yleensä nopeasti ensimmäiset 3-4 kuukautta. Tämän jälkeen painon nousu voi hidastua vaikka hän saakin riittävästi ravintoa äidin rinnoista. Täysimetetyn vauvan vuorokaudessa syömä maitomäärä ei juuri lisäänny ensimmäisten viikkojen jälkeen. Jos maito on riittänyt vauvalle ensimmäisen kuukauden, se riittää jatkossakin.

 
Lue lisää tästä aiheesta:

Ensipäivät vauvan kanssa Ihokontakti

Vauvan vatsalaukun koko ensimmäisenä, kolmantena ja kymmenentenä päivänä.

Earth Mama Angel Babyn imetystee tukee maidonnousua lempeästi.

   
mama-licious