TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Maidon nousun oireiden helpottaminen

Maidonnousu tapahtuu yleensä 2-6 vuorokauden kuluttua lapsen syntymästä. Oireina ovat rintojen kasvu, kuumotus ja turvotus. Pieni lämmön nousu on tavallista. Samalla maitomäärä lisääntyy selvästi. Olo saattaa tuntua epämukavalta, mutta helpottaa tiheiden imetysten avulla muutamassa päivässä.

Joskus turvotus on  niin voimakasta, että se aiheuttaa kipua äidille ja vaikeuttaa imetystä. Turvotus johtuu lisääntyneestä maitomäärästä ja verenkierron vilkastumisesta sekä imunesteen kerääntymisestä rintoihin. Voimakkaan maidonnousun oireita voi ennaltaehkäistä imettämällä tiheästi (yli 8 kertaa vuorokaudessa) ensipäivistä alkaen, sekä välttämällä lisämaidon antamista vauvalle.

Turvotuksen hoito:

Jos rinnat ovat arat ja turvonneet, on hyvä imettää tiheästi, mielellään kahden tunnin välein tai tiheämmin. Suihku tai lämpimät kääreet (esim. märkä pyyheliina tai lämmin kauratyyny) ennen imetystä helpottavat herumista. Rintaa voi myös kevyesti hieroa tai sivellä rintakehästä nänniin päin. Hieromista voi jatkaa imetyksen aikana. Anna lapsen imeä ensimmäisestä rinnasta siihen asti, kun hän itse irrottaa otteensa siitä. Tarjoa sitten toista rintaa, jos lapsi haluaa jatkaa imemistä. Jos kiristys on edelleen voimakasta, voit lypsää vielä toisesta rinnasta.

Imetysten välillä voit helpottaa rintojen turvotusta kylmillä kääreillä, vaikkapa pakastevihannes- tai geelipussilla, joka on kääritty käsipyyhkeen sisään. Kylmää kannattaa laittaa rinnoille vasta imetyksen jälkeen, jottei maidon heruminen hidastu. Lisäksi voit kokeilla kaali- tai rahkakääreitä. Myös Booby Tubes -lämpötyynyt tuovat helpotusta maidonnousun aiheuttamiin oireisiin.

Kaalin lehdet helpottavat turvonneita rintoja. Kuva: Kati Molin

Jos oireet ovat voimakkaat, voi rinnat tyhjentää rintapumpulla. Tämä nopeuttaa turvotuksen laskemista. Oireet helpottavat yleensä 12-48 tunnin kuluttua niiden alkamisesta. Harkitse säännöllistä pumppaamista ensimmäisen kahden viikon aikana, sillä se saattaa lisätä liiaksi maidon määrää ja pahentaa turvotusta.


Miten voit helpottaa vauvaa saamaan hyvän imemisotteen?

Turvotusta voi vähentää painelutekniikalla (RPS= reverse preasure softening), joka edistää kudosnesteen siirtymistä  rinnoissa. Pinkeiden  rintojen pehmittäminen onnistuu näin  kivuttomammin ja pääset jatkamaan käsinlypsyllä. Lypsä ennen imetystä käsin sen verran, että nännipihan alue pehmenee. Vauvan on helpompi tarttua  avoimella imemisotteella pehmeämpään  kuin kovaan, pinkeään rintaan. Voit myös kokeilla imetysasennon vaihtamista.

Lue lisää tästä aiheesta:

Ensipäivät vauvan kanssa

Booby Tubes lämpötyynyt helpottavat arkoja rintoja maidonnousun aikana.

   
mama-licious