TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Vesi apuna avautumisvaiheessa

Vesisynnytys kasvattaa suosiotaan, ja yhä useammat äidit ovat todenneet veden uskomattoman kipua lievittävän vaikutuksen. Vesi on pitkään tunnettu terapeuttisena olomuotona. Monia tutkimuksia on tehty veden vaikutuksesta synnytyskipuun ja veteen synnyttämisestä.

Vesi rentouttaa

Vettä voi käyttää kivunlievittäjänä missä tahansa synnytyksen vaiheessa. Synnytyksen varhaisessa vaiheessa, eli latenssivaiheessa, suihku tai tavallinen kylpyamme on hyvä apu. Latenssivaiheessa vesi rentouttaa, ja usein supistukset harvenevat tai saattavat jopa loppua. Tämä yleensä antaa äidille kauan odotetun tauon, ja äiti saa kerätä voimia tulevaa synnytystä varten. On aivan normaalia, että synnytyksen aktiivinen vaihe saattaa käynnistyä vasta muutaman päivän päästä, joten on hyvä saada pieni tauko latenssivaiheen supistuksiin.

Jos synnytys on kuitenkin käynnistymässä, suihku tai kylpy ei suinkaan lopeta supistuksia vaan antaa tarvittavan helpotuksen supistuksiin. Suihkussa tai kylvyssä tulisikin malttaa olla pitkään. Jotta kehon hormonitoiminta pääsee aktivoitumaan, vedessä olisi hyvä viipyä ainakin puoli tuntia, mielellään pidempäänkin, jopa tunteja. Jos vesi helpottaa supistuksia, miksipä kiirehtiä suihkusta tai kylvystä pois. Vesi on näin ollen hyvä kivunlievittäjä jo kotona.

Myös avautumisvaiheessa vesi on tehokas kivunlievittäjä. Vesi rentouttaa, jolloin on helpompi kuunnella omaa kehoaan ja pärjätä supistusten kanssa. 

Lämmin vesi rentouttaa ja samalla nopeuttaa synnytystä. Kuva: Kati Molin

Altaaseen, kun kohdunsuu on noin 5 cm auki

Synnytysaltaaseen tai -ammeeseen menoa suositellaan vasta, kun synnytys on kunnolla käynnissä eli ns. aktiivisessa vaiheessa. Tämä tarkoittaa, että synnyttäjällä on säännöllisiä, kivuliaita/voimakkaita supistuksia, jotka kestävät vähintään 45 sekuntia. Useimmat luonnollisia synnytyksiä hoitavat kätilöt eivät tee sisätutkimuksia, vaan tulkitsevat synnytyksen etenemistä äidin käytöksen perusteella. Jos sisätutkimus tehtäisiin tässä vaiheessa, kohdunkaula olisi hävinnyt ja kohdunsuu olisi vähintään 4 cm auki. Suositus onkin, että altaaseen mennään, kun kohdunsuu on noin 4‒5 senttiä auki.

On tärkeää kuitenkin muistaa, että jokainen synnyttäjä on oma yksilönsä ja jokainen altaaseen meno tulisi arvioida yksilökohtaisesti. Joskus altaaseen voi mennä jo aikaisemmin, jos synnyttäjällä on voimakkaat supistukset ja synnytys on jo aktiivisessa vaiheessa. Tilanne voi olla myös päinvastoin. Kohdunsuu saattaa olla auennut jopa 6‒7 senttiin, mutta supistukset tulevat harvakseltaan. Silloin on parempi odotella supistusten voimistumista ennen altaaseen menoa. Jos äiti menee altaaseen liian aikaisin huonojen supistusten kanssa, synnytys voi hidastua tai pysähtyä.

Kun altaaseen meno ajoitetaan oikein, synnytys yleensä nopeutuu. Tämä johtuu lisääntyneestä oksitosiinin tuotannosta. Oksitosiini on hormoni, joka voimistaa supistuksia.

Altaassa on helppo rentoutua suositusten välissä. Tämä säästää myös synnyttäjän voimia ja energiaa

Vesi noin 37-asteista

Altaan veden lämpötilan pitäisi olla avautumisvaiheessa 33‒40 °C ja ponnistusvaiheessa 36,5‒37,5 °C. Usein synnyttäjän mielestä miellyttävin veden lämpötila on kehon lämpötila 36‒37 °C. Ennen altaaseen menoa on hyvä käydä vessassa tyhjentämässä rakko.

Synnyttäjän lämpötila mitataan ennen ammeeseen menoa, ja sen jälkeen lämpö tulisi mitata kerran tunnissa. Lämmön mittaamisella varmistetaan, että äidin kehon lämpötila ei nouse liian korkeaksi. Äiti pystyy hikoilemaan ammeessa, mutta vauva ei pysty haihduttamaan lämpöä kohdussa. Tästä syystä veden lämpötilaa tulisi kontrolloida puolen tunnin tai vähintään tunnin välein. Äidin tulisi myös juoda runsaasti nestettä. 

Vesi edistää oksitosiinin ja endorfiinin tuotantoa ja saa äidin vaipumaan synnytysregressioon Kuva: Kati Molin
Kun äiti astuu altaaseen, vesi alkaa rentouttaa heti ja supistuksiin tulee hieman taukoa tai supistukset harvenevat. Tämä vaihe kestää noin 15‒30 minuuttia. Alun rauhallisuuden jälkeen supistukset voimistuvat ja tihenevät. Endorfiinin ja oksitosiinin tuotanto lisääntyy. Synnyttäjä vaipuu synnytysregressioon, ja oma keho ottaa vallan. Vedessä asentojen vaihtaminen on helppoa, joten äiti voi valita haluamansa asennon ja nauttia painottomasta olotilasta.

Vesi aktivoi kehon omaa kivunlievitysjärjestelmää

Koska vesi aktivoi kehon omaa kivunlievitysjärjestelmää, äiti pärjää usein ilman lääkkeellistä kivunlievitystä. Jos äiti kuitenkin tarvitsee apua rajuimpiin supistuksiin, hän voi käyttää ilokaasua myös altaassa. Ilokaasu on hyvä apu, kun synnytys lähenee loppuaan ja supistukset voimistuvat.

Tässä vaiheessa äiti on yleensä väsynyt, ja hänestä tuntuu, että hän ei jaksa enää. Vaihetta kutsutaan siirtymävaiheeksi. Silloin äiti tarvitsee paljon kannustusta ja rohkaisua. Siirtymävaihe kestää muutamasta minuutista jopa tuntiin. Painontunne lisääntyy ja välillä voi tulla ajoittaista ponnistamisen tarvetta.

Lepohetki ennen ponnistusta

Kun kohdunsuu on täysin auki (10 cm), supistukset harvenevat ja äidin käytös muuttuu. Äiti muuttuu tietoisemmaksi ympäristöstään, ja ajan- ja paikantaju palautuvat. Supistukset saattavat jopa loppua kokonaan, jolloin äiti saa aikaa levätä ennen vauvan ponnistamista ulos. Tämä lepovaihe kestää muutamasta minuutista puoleen tuntiin. Tässä vaiheessa olisi tärkeää muistaa syödä ja juoda, sillä keho tarvitsee paljon energiaa ponnistusvaiheessa. Välipalaksi sopivat hyvin esimerkiksi banaani, suklaa ja kuivatut hedelmät. Jos sisätutkimus tarvitaan, se voidaan tehdä myös altaassa.Supistusten palautuessa äidille tulee voimakas ponnistamisen tarve ja hän voi halutessaan nousta ylös altaasta ponnistusta varten. Tutkimusten mukaan suurin osa vedessä olleista ensisynnyttäjistä synnyttää 4-5 tunnin kuluessa ja uudelleensynnyttäjät 2-3 tunnin kuluessa veteen menemisestä.

Veden hyödyt synnytyksessä

Vesi

 • rentouttaa
 • voimistaa supistuksia ja samalla nopeuttaa avautumisvaihetta
 • luo yksityisyyden tunteen äidille
 • vähentää vatsalihaksiin kohdistuvaa painetta
 • helpottaa asentojen vaihtamista sekä painetta alaselässä, koska saa aikaan painottomuuden
 • lisää endorfiinin ja oksitosiinin tuotantoa ja aktivoi näin kehon omaa kivunlievitysjärjestelmää
 • lisää hapen kulkua ja kiihdyttää verenkiertoa
 • alentaa verenpainetta
 • tuo positiivisen synnytyskokemuksen äidille ja lempeän syntymän lapselle
 • edistää äidin ja vauvan kanssakäymistä
 • vähentää stressihormoneja (adrenaliinia)
 • vähentää lääkkeellisen kivunlievityksen tarvetta
 • vähentää synnytykseen puuttumisen tarvetta (esim. sisätutkimuksia, välilihan leikkausta)
 • pehmentää välilihan ihokudoksia, rentouttaa välilihaa ja vähentää painetta välilihassa, jolloin repeämiä esiintyy vähemmän (3. ja 4. asteen repeämät harvinaisia vesisynnytyksissä).
Tukihenkilö voi olla joko altaan ulkopuolella tai mennä mukaan altaaseen. Kuva: Kati Molin

Veden haitat
 • Liian aikainen altaaseen meno saattaa pysäyttää synnytyksen. Tilanne on kuitenkin korjattavissa sillä, että äiti nousee ylös altaasta jahakeutuu pystyasentoihin, jotka voimistavat supistuksia.

Tilanteita, jolloin altaasta on hyvä nousta ylös

 • Synnytys ei edisty.Jos äiti on ollut altaassa5 tuntia eikä ole vielä synnyttänyt, altaasta on hyvä noustavälillä pois. Altaaseen voi mennä myöhemmin takaisin.
 • Lapsivesi on vihreää. Tämä on merkki siitä, että lapsella on stressi ja hän on kakannut lapsiveteen.
 • Äidin kehonlämpö on koholla.
 • Äiti tarvitsee lääkkeellistä kivunlievitystä.
 • Sikiön kompromissi.
 • Sikiöllä on hartiadystokia. Kyseessä on harvinainen komplikaatio, jossa vauvan pää syntyy, mutta hartioiden asento ei mahdollista vauvan syntymistä. Usein jo asennon vaihtaminen ja altaasta nouseminen vapauttaa olkapään ja vauva pääsee syntymään.
 • Istukka on syntymässä eli on jälkeishoidon aika.Veteen synnyttäminen

Vauva voi myös syntyä veteen, mutta joissakin sairaaloissa se ei ole mahdollista henkilökunnan puutteellisen osaamisen takia. Jotkut äidit haluavat nousta altaasta pois ja synnyttää lapsen niin sanotusti kuivalla maalla. Toisissa synnytyspaikoissa, kuten birth centereissä, henkilökunnalla on erityisosaamista vesisynnytysten hoitoon.


Lue lisää vauvan syntymisestä veteen >>

Lähteet:
Dianne Garland: Waterbirth an attitude to care
NICE guidelines (National institute for Health and Clinical Experience) Intrapartum care

Vedessä asentojen vaihtaminen on helppoa

Vesisynnytyshuone Birth centerissä Assagao Goa Intia

Myös etukumarat asennot onnistuvat hyvin altaassa, sillä altaan reunoihin on hyvä nojata.

Veden lämpötila tulisi olla 33-40 astetta

Synnyttäjä rentoutuu vesialtaassa Bellingham Birth Centerissä.

Veteen meno kannattaa ajoittaa oikein. Muuten synnytys voi hidastua.

   
mama-licious