TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.


Asiantuntijana Päivi Laukkanen
Childbirth Educator

Lue asiantuntijan koko esittely>>

Lähetä kysymys Päiville>>

Tiheät yöimetysket


Hei,

minulla oli laskettu aika 18.10. Nyt huolettaa, josko tämä ei käynnisty luonnollisesti. Olisiko sinulla antaa jotain vinkkejä? Kuulin, että Jasmiiniöljy tai akupunktio voisivat tepsiä. Tämä on toinen raskauteni. Ensimmäinen synnytys 4,5v sitten käynnistyi luonnollisesti ajalla 41+0.

Eilen siivosin kodin oikein tehokkaasti, yöllä supisteli välillä, heräilin, mutta nyt taas ei tunnu kummemmin mitään.

Hei,

 

Keskustelin tästä asiasta kätilö Taru Ihalaisen kanssa ja tässä yhteisiä ajatuksiamme:

 

On ymmärrettävää, että toivoisit jo synnytyksen käynnistyvän. On kuitenkin hyvä muistaa, että laskettu aika on vain arvioitu synnytysajankohta ja jokaisen naisen elimistö on erilainen. Raskauden pituudet vaihtelevat.

 

Synnytys käynnistyy normaalisti, kun keho on siihen valmis. Jos keho ei ole valmis, synnytys ei käynnisty välttämättä millään apukeinoilla. Jos vauva voi hyvin masussa, parasta on olla kärsivällinen ja luottaa, että vauva syntyy, kun se on valmis. Luonnollisesti käynnistynyt synnytys onkin yleensä turvallisempi ja miellyttävämpi vaihtoehto, kuin lääkkeillä käynnistetty synnytys.

 

Sinulla raskaus on edennyt nyt niin pitkälle, että pian edessä on lääkkeellinen käynnistys ja tällaisessa tilanteessa synnytystä voi yrittää käynnistää myös luonnollisilla keinoilla.

 

Akupunktiosta tai vyöhyketerapiasta saattaa olla apua. Pitkät kävelylenkit ovat tehokkaita, sillä lantion keinuminen saattaa auttaa vauvaa laskeutumaan hyvään asentoon.

 

Mausteinen ruoka (esim. intialainen) tai peräruiske saattaa joskus käynnistää synnytyksen. Tieteellisiä perusteluja en näille keinoille tiedä, mutta kun suolisto menee sekaisin, se arsyttää joskus myös kohtua supistamaan.

 

Siemennesteessä on prostaglandin hormonia, joten seksi saattaa myös olla avuksi. Kun nainen kiihottuu, keho alkaa erittää oksitosiinihormonia, joka saa aikaan myös kohdun supistukset. Nännistimulaatio on yksi tehokas tapa saada oksitosiinia erittymään. Tätä voi toteuttaa seksin yhteydessä, tai ärsyttämällä rintoja rintapumpulla tai hieromalla niitä froteepyyhkeellä.

 

Tässä vaiheessa vadelmanlehtitee ei enään auta. Se ennemminkin pehmittää kohdunsuuta ja valmistaa synnytykseen.

 

Jos supistuksia tulee, mutta ne ovat heikkoja, voit nuuhkailla laventelia tai clary sagea, jotka vahvistavat supistuksia. On tärkeää myös syöda ja juoda hyvin.

Vanhan kansan ihmiset käynnistivät synnytyksiä saunomalla ja juomalla risiiniöljyä. Risiiniöljyyn liittyy kuitenkin pieni riski. Se saattaa lisätä mahdollisuutta, että mekoniumia tulee lapsiveteen (lapsi kakkaa lapsiveteen).

 

Joskus kätilö tekee sisätutkimuksen, ja irroittelee hieman kalvoja kohdun suulta (membrane sweep).

 

Erilaisia keinoja on hyvä yhdistää. Esimerkiksi pitkä kävelylenkki, jonka päälle rentouttava sauna, mausteista ruokaa ja romanttista seksiä kuulostaa hyvältä reseptiltä.

 

Yritä kasvattaa luottamusta omaan kehoosi ja koeta rentoutua parhaasi mukaan. Pian vauva on jo sylissäsi.

   
mama-licious