TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

2-vuotias tyttö kuoli Australiassa influenssarokotuksen jälkeen

Australialainen perhe suree 2-vuotiasta tytärtään, joka kuoli vain 12 tuntia kausi-influenssarokotteen saatuaan. Yllättävä kuolemantapaus sekä normaalia korkeampi määrä vakavia haittavaikutuksia lapsilla sai perjantaina Australian terveysministerin Jim Bishopin kieltämään influenssarokotukset alle viisivuotialita lapsilta toistaiseksi.

2-vuotias Ashley Jade Epapara löydettiin kuolleena omasta sängystään huhtikuun 9. päivän aamuna.

Kaksosten isä David Epara kertoo, että molemmat tytöt olivat täysin terveitä ennen rokotusta. Rokote oli yhdistelmärokote, joka sisälsi samassa rokotteessa sekä kausi-influenssa-, että sikainfluenssarokotteen..

"Emme tiedä tässä vaiheessa mitä tapahtui, mutta tuntuu uskomattomalta, että terve lapsi menehtyy noin vain rokotuksen jälkeen. Se on järkyttävää" isä kertoo tunteistaan kotonaan Etelä- Brisbanessa.

David Epapara kertoo, että lapset saivat rokotteet kolmelta iltapäivällä huhtikuun 8. päivä. Heti rokotuksen jälkeen lapsilla ei ilmennyt mitään normaalista poikkeavaa.

Ashleyn kaksossisko Jaime alkoi kuitenkin oksentaa puolenyön aikaan. Ashley tuntui nukkuvan normaalisti. Kun lasten äiti Nicole meni aamulla 6.30 lastenhuoneeseen, hän löysi Ashleyn kuolleena omasta sängystään.

Queenslandin terveysministeri Paul Lucas kertoi määränneensä Dr. Youngin tutkimaan tapausta heti, kun ilmeni, että kyseessä saattaa olla rokotteisiin liittyvä kuolemantapaus.

Lucasin mukaan sikainfluenssarokotteesta johtuvia haittatapauksia on ollut 209, mutta hän ei kertonut kuinka moni näistä ilmeni pikkulapsilla.

"Tarvitsemme lisää testejä, että pystymme selvittämään kuoliko 2-vuotias tyttö kausi-influenssa rokotteeseen" Young kertoo.

"Tällä hetkellä ei ole selviä todisteita siitä, että rokote olisi aiheuttanut tytön kuoleman", hän kertoi tiistaina. "... mutta todisteita saattaa löytyä. Meidän tulee odottaa ja katsoa"

Queenslandissa on tänä vuonna ollut jo 41 kausi-influenssarokotteeseen liittyvää sairastapausta, näistä 15 alle viisivuotialla lapsilla. Määrä on Dr. Youngin mukaan korkempi, kuin normaalisti.

"Näemme varmasti, että jotain on meneillään, mutta emme tiedä mitä se on" Jeanette Young kertoi.

Australian terveysviranomaiset tutkivat kiireesti syitä poikkeavan korkeiden haittavaikutusten ilmenemiselle. Lääkäreitä ja vanhempia kehoitettiin jättämään tehosterokotteet antamatta, jos lapsi on jo saanut yhden annoksen.

Jim Bishop vetosi lääkäreihin ja vanhempiin mediassa ja pyysi heitä ilmoittamaan kaikki mahdolliset haittavaikutukset viranomaisille.

Länsi-Australiassa kausi-influenssa rokotteet ovat aiheuttaneet vakavia haittoja 251 alle 5-vuotiaalle lapselle, osavaltion terveysjohtaja Dr.Tarun Weeramanthri kertoo.

55 lasta kärsi kouristuskohtauksista rokotuksen jälkeen. Melkein 200 muuta kärsi korkeasta kuumeesta ja oksentelusta. Kuukauden aikana yhteensä 23 lasta on kouristuskohtausten takia otettu sisään Princess Margaret sairaalaan Perthissä.

1-vuotias lapsi on edelleen hoidossa Princess Margaretin sairaalassa. Hänen tilansa oli edellisellä viikolla vielä kriittinen. Nyt lääkärit kertovat hänen tilansa parantuneen. Tila on edelleen vakava, mutta vakaa.

Uusia tapauksia ei ole ilmennyt sen jälkeen, kun rokotukset lopetettiin alle viisivuotiailta perjantaina.

The Australian -lehti paljasti viime lauantaina, että kliinisiä testejä ei tehty kausi-influenssarokotteelle, vaikka tämä olikin ensimmäinen kerta, kun rokote yhdistettiin sikainfluenssarokotteen kanssa.

Queenslandin terveysviranomaiset ja poliisi tutkivat Ashley Epaparan kuolemaa.

Lähteet: The Australian 26.4.2010

World News Australia 27.4.2010

Brisbanetimes.com.au 25.4.2010

   
mama-licious