TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Siivous ja kodinhoito

Puhdas koti ei vaadi isoa varastoa myrkyllisiä kemikaaleja. Saatavana on jo laaja valikoima ekologisia kodinpuhdistusaineita, jotka eivät sisällä hengitystä ärsyttäviä tai allergisoivia aineita, Sen sijaan niissä on raikas luonnollinen tuoksu, mistä johtuen siivoaminen on miellyttävää.

Vauvat ja lapset nuolevat lattioita, ikkunoita ja kodin pintoja ja saattavat päästä käsiksi kodin siivousaineisiin. On hyvä poistaa kodista kaikki myrkylliset aineet ja korvata ne turvallisemmilla vaihtoehdoilla.

Vältä aina tuotteita, jotka sisältävät näitä huippumyrkkyjä: nonyphenol ethoxylates (NPEs), triklosaani (triclosan), ammoniakki, kloorivalkaisu, DEA (Diethanolamine), TEA (Triethanolamine), suolahappo (hydrochloric acid), natriumhydroksidi (sodium hydroxide) ja rikkihappo (sulfuric acid).  

Ikkunanpesuaineet, uuninpuhdistusaineet ja kylpyhuoneen puhdistusaineet ovat usein kaikkein myrkyllisimpiä. Myös konetiskiaineet ovat voimakkaita ja pesuainemäärän voi usein puolittaa. Jos peset vauvan tuttipulloja tai tutteja pesukoneessa, huuhtele ne huolellisesti vielä konepesun jälkeen.

Tehokkaita apuvälineitä ovat mikrokuituliinat, joilla saat puhdasta ilman haitallisia kemikaaleja. Myös kodin ruokakaapista löytyy edullisia ja tehokkaita raaka-aineita, joilla voit siivota turvallisesti.

Ruokasooda puhdistaa, raikastaa ja poistaa tahrat kaakeleista, lavuaareista, wc-pöntöistä ja lattioista.

Valkoviinietikka
poistaa rasva- ja muut tahrat, homeen ja hajut sekä puhdistaa kaakelit ja lavuaarit. Käytä ikkunanpesuun liuosta, jossa on puolet valkoviinietikkaa ja puolet vettä. Kun käytät liuosta ensimmäistä kertaa, lisää joukkoon muutama tippa astianpesuainetta, että saat kemiallisten pesuaineiden jäämät pois.

Sitruuna taltuttaa useimmat kotitalousbakteerit sekä poistaa rasvatahrat peileistä ja pöydistä.

Maissitärkkelys puhdistaa ikkunat ja matot sekä kiillottaa huonekalut.

Vältä antibakteerisia ja desinfioivia tuotteita.

Antibakteeriset saippuat tappavat sekä hyviä että huonoja bakteereja. Hyvien bakteereiden tuhoutuminen altistaa meitä entistä enemmän huonoille bakteereille. Laajamittainen antibakteeristen tuotteiden käyttö saattaa johtaa uusien vastustuskykyisempien bakteerikantojen kehittymiseen. Erityisesti lasten tulisi altistua erilaisille bakteereille, sillä se kehittää heidän immuunijärjestelmäänsä.

Antibakteerisia tuotteita ei tarvita normaalissa kodissa, sillä ne eivät tutkimusten mukaan tuo hyötyjä tavallisiin saippuoihin ja pesuaineisiin verrattuna. Yleisin kemikaali, jota käytetään näiden tuotteiden valmistukseen, on triklosaani, minkä pitkäaikaisvaikutuksista ei ole tutkimustietoa. Tutkimukset ovat kuitenkin toistuvasti yhdistäneet triklosaanin useisiin terveysongelmiin, kuten ihonärsytykseen, allergioihin sekä bakteeri- ja antibioottiresistenssiin. Liian hygieeninen ympäristö saattaa lisätä allergioiden ja astman riskiä. Lisäksi näiden kemikaalien tuotanto myrkyttää vesistöjä ja ekosysteemiä.

Myös leluja on mainostettu antibakteerisilla ominaisuuksilla, ja vanhemmat saattavat luulla, että lelut suojelisivat lapsia bakteerien aiheuttamilta infektiotaudeilta. Todellisuudessa triklosaani suojelee bakteereilta vain lelun muovia, ei sen käyttäjää.

Keittiövälineissä, veitsissä, leikkuulaudoissa, komposiittilevyissä, vaatteissa, hammasharjoissa, näppäimistöissä, hiirimatoissa, leluissa ja muissa muovituotteissa triklosaani esiintyy nimellä Microban®  ja akryylikuiduissa nimellä Biofresh®.

Kotioloissa puhdistukseen riittää hyvin vesi ja saippua. Joillain eteerisillä öljyillä, kuten oreganolla, teepuuöljyllä ja laventelilla, on antibakteerisia ominaisuuksia, ja niitä on kautta aikojen käytetty tulehdusten hoidossa. Myös tutkijoiden kiinnostus eteerisiä öljyjä kohtaan on lisääntynyt, sillä ne eivät aiheuta bakteeriresistenssiä.

*Sekoita suihkepulloon 2dl vettä ja 16 tippaa eteeristä laventeliöljyä. Suihkuta sillä leikkuulaudat käytön jälkeen. Anna vaikuttaa vähintään 15 minuuttia tai jätä huuhtelematta.

Suosi luonnonmukaisia kynttilöitä ja ilmanraikasteita

Huoneilmaan tulee terveydelle haitallisia yhdisteitä rakennus- ja sisustusmateriaaleista, huonekaluista, rikkinäisistä sähkölaitteista ja laserprinttereistä.

Hajustettujen ilmanraikastajien ja huonetuoksujen käyttö on lisääntynyt. Monet ilmanraikastajat haihduttavat kuitenkin formaldehydiä, ftalaatteja ja muita kemikaaleja, jotka saattavat aiheuttaa rintakipuja, hengitysvaikeuksia tai astmaoireita. Iso-Britanniassa tehty tutkimus osoitti, että perheissä, joissa käytettiin ilmanraikastimia joka päivä, vauvat sairastivat 30% enemmän ripulia, kuin perheissä, joissa ilmanraikastajia käytettiin vain yhtenä päivänä viikossa tai harvemmin.  Lapset kärsivät myös enemmän korvasäryistä.

Turvallisempia vaihtoehtoja ovat luonnollisia eteerisiä öljyjä haihduttavat huonetuoksut, tuoksulyhdyt tai kasvikynttilät. Kasvikynttilät, kuten soija ja palmuvahakynttilät, ovat harmittomia terveydelle ja luonnolle, eikä niistä vapaudu myrkyllisiä tai allergisoivia aineita.


Tuoksuja huoneilmaan saat myös näillä kotikonsteilla:

 • Laita ruokasoodaa tai etikkaa ja sitruunamehua pienissä astioissa pöydälle. Ne imevät tehokkaasti kodin hajuja.
 • Säilytä tuoreita kahvipapuja tai kuivattuja tuoksuvia yrttejä ja kukkia pöydällä.
 • Murskaa sitruunaviipale roskikseen.
 • Kuva: Istock
  Monet kasvit imevät huoneilmasta saasteita. Varsinaisen työn yhdisteiden hajottamisessa tekevät kasvien juurissa elävät mikrobit. Nasa:n tutkijoiden mukaan esimerkiksi reunustraakkipuu, gerbera, krysanteemi ja anopinkieli puhdistavat ilmaa.

  Yksi ruukkukasvi jokaista kymmentä neliömetriä kohti saa aikaan puhtaamman ja terveellisemmän sisäilman. Muista kuitenkin välttää myrkyllisiä kasveja, jos perheessä on lapsia.

  Lue lisää tästä aiheesta:

  10 tapaa välttää kemikaaleja

  Maison Bellen ekologiset pesuaineet ovat täysin myrkyttömiä ja niiden sisältämät luonnonöljyt jättävät kotiin raikkaan tuoksun. Saatavana Bebes myymälässä Kampissa. Muita terveellisiä vaihtoehtoja ovat mm. Method, Ecover, AlmaWin, Attitude ja Sonett.

  Luonnolliset tuoksutikut, eli reed diffuser -huonetuoksut eivät sisällä kemikaaleja, petrokemikaaleja, parabeeneja eivätkä silikonia. www.neomorganics.com (UK)

     
  mama-licious