TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Bryssel suosittaa: Vain lasisia tuttipulloja

EU-komissio kieltää maaliskuun 1. päivästä lähtien polykarbonaattimuovia sisältävät muovituttipullot. Lisäksi se suosittaa hylkäämään muoviset tuttipullot kokonaan ja ottamaan käyttöön lasiset tuttipullot.

Tammikuun 28. päivänä annettu EU-direktiivi tulee voimaan 1.3.2011. Muovipulloissa käytettävä Bisfenoli A (BPA) on kemikaali, jota käytetään polykarbonaatin valmistuksessa. Bisfenolia käytetään tuttipullojen lisäksi muovimukien ja -lautasten valmistuksessa. 

EU-komissio perustaa päätöksensä Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n näkemykselle BPA:n haitallisuudesta. Vielä viime kesänä EFSA sanoi, etteivät sen läpikäymät 800 tieteellistä julkaisua tue käsitystä, että BPA olisi terveydelle haitallista.

Nyt kanta on kuitenkin muuttunut.

EFSA:n mukaan 3-6 kuukauden ikäiset, tuttipulloruokitut lapset, ovat suurin BPA:lle altistuva joukko. Normaalikäytössä kemikaalia liukenee tuttipulloista maitoon tai muuhun nesteeseen, erityisesti lämmitettäessä. Muovisista tuttipulloista 95 prosenttia sisälsi aiemmin BPA:ta.

EU:n lisäksi myös Yhdysvalloissa on huolestuttu vauvojen BPA-altistumisesta ja kemikaalin vaikutuksista: se saattaa joidenkin tutkimusten mukaan aikaistaa puberteettia ja aiheuttaa käyttäytymishäiriöitä lapsille. Yhdysvaltain osavaltioista seitsemän on kieltänyt tai rajoittanut Bisfenoli A:n käyttöä pienille lapsille suunnattujen ruokien ja juomien pakkauksissa.

Suomessa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tutki viime kesänä EFSA:n suosituksesta 16 erilaista muovituttipulloa. Kaikki tuttipullot läpäisivät testin eli niistä liuennut BPA-määrä alitti määritysrajan 0,015 mg/kg.

Useimmat suuret tuttipullovalmistajat yhdessä polykarbonaattiteollisuuden kanssa ovat vakuuttaneet, että heidän tuotteensa ovat turvallisia ja BPA:n liukeneminen on vähäistä. Samaan aikaan markkinoille on tullut BPA-vapaita vaihtoehtoja. Myös lasisten tuttipullojen suosio on noussut kovaa vauhtia.

Kun huoli ja tietoisuus BPA:n riskeistä lisääntyi USA:ssa vuonna 2008, me Bebesissä teimme päätöksen, että tarjoamme jatkossa ainoastaan BPA-vapaita tuttipulloja. Olemme myös aktiivisesti jakaneet tietoa aiheesta bebesinfo-sivustollamme.

Asiasta uutisoi Kauppalehti

Lifefactoryn lasiset tuttipullot kasvattavat suosiotaan

Lifefactoryn lasiset tuttipullot kasvattavat suosiotaan

   
mama-licious