TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Äidinmaito

Äidinmaito on parasta ravintoa vauvalle

Suomessa suositellaan, että vauvaa täysimetetään ensimmäisen puolen vuoden ajan. Terve, täysiaikaisena syntynyt vauva pärjää rintamaidolla kunnes puolen vuoden jälkeen aloitetaan asteittainen tutustuminen kiinteisiin ruokiin.

Kiinteiden rinnalla suositellaan imetystä jatkettavan vuoden ikään asti. Maailman terveysjärjestö suosittelee täysimetystä ensimmäiset puoli vuotta ja imetyksen jatkamista vähintään kahden vuoden ikään asti.

Useimmat suomalaiset naiset haluavat imettää lastaan, mutta monilla imetys loppuu suunniteltua ja suositeltua aikaisemmin. Imetyksen päättyminen äidin toiveita aikaisemmin aiheuttaa surua ja pettymyksen tunteita. Onnistumisen varmistamiseksi imetyksestä kannattaa hankkia tietoa jo ennen lapsen syntymää. Mahdollisiin imetyspulmiin kannattaa hakea apua varhaisessa vaiheessa. Näin hankaluudet saadaan korjattua nopeasti ja imetys voi jatkua.

Imetyksen terveysvaikutukset äidille:

Imetys nopeuttaa äidin toipumista synnytyksestä. Imetyksen aikana erittyvä oksitosiini supistaa kohtua ja saa jälkivuodon vähenemään nopeammin. Oksitosiini lisää hyvän olon tunnetta. Auttaa rentoutumaan ja helpottaa nukahtamista yösyöttöjen jälkeen.

Tiheät imetykset ensimmäisten kuukausien aikana pitävät kuukautiset poissa ja vähentävät uuden raskauden alkamisen riskiä.

Imetys vähentää äidin rintasyöpäriskiä. Jokainen imetetty vuosi vähentää äidin riskiä sairastua rintasyöpään n.4.25%. Esim yhteensä neljä vuotta imettäneellä naisella rintasyöpäriski alenee näin 17%

Imetys vähentää myös äidin osteoporoosi riskiä. Imetysaikana luusto voi väliaikaisesti olla hauraampi kuin ennen imetystä, mutta imetyksen jälkeen luusto vahvistuu imetystä edeltävää aikaa vahvemmaksi.

Äidinmaidon hyödyt vauvalle:

Rintamaito sisältää kaiken, mitä vauva tarvitsee ensimmäisen puolen vuoden aikana (lukuun ottamatta D-vitamiinia näin pohjoisessa). Se sisältää ravintoaineiden lisäksi vasta-aineita,jotka lisäävät vauvan vastustuskykyä ja suojaavat tartunnoilta. Äidinmaidon sisältämät hormonit,entsyymit ja kasvutekijät tukevat vauvan kypsymistä, kasvua ja kehitystä. Lisäksi ne helpottavat ravintoaineiden hyväksikäyttöä.

Imetetyillä lapsilla esiintyy vähemmän mm. seuraavia sairauksia:

  • ruuansulatuskanavan tulehduksia (ripuli, oksennustauti)
  • hengitystietulehduksia (erityisesti sairaalahoitoa vaativia)
  • virtsatietulehduksia
  • korvatulehduksia.

Suoja säilyy jopa useita vuosia imetyksen lopettamisen jälkeen.

Imetetty vauva oppii alusta asti itse säätelemään syömistään ja heillä esiintyy myöhemmin vähemmän lihavuutta kuin korvikkeilla ruokituilla vauvoilla. Rinnan imeminen kehittää kasvojen ja suun lihaksistoa ja imetetyillä lapsilla esiintyy vähemmän oikomishoitoa vaativia purentavirheitä kuin tuttipulloa tai huvituttia käyttäneillä vauvoilla.

Imetys suo sekä äidille, että lapselle paljon läheisyyttä. Se luo perusturvaa sekä lohduttaa lasta. Onnistunut imetys tukee äidin ja lapsen kiintymistä toisiinsa.

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee imetyksen jatkamista kahteen ikävuoteen asti.

   
mama-licious