TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Ensipäivät vauvan kanssa

Ensipäivät vauvan kanssa kannattaa varata vauvaan tutustumista ja imetyksen opettelua varten. Runsaita vierailuja lapsivuodeosastolle kannattaa välttää, sillä ne häiritsevät niin toipumista synnytyksestä kuin vauvaan tutustumista. Ensipäiville tulisi luoda rauhallinen ja turvallinen ilmapiiri, perheen oma kuherruskuukausi.

Ensi-imetys

Kun vauva syntyy, hänet tulisi nostaa suoraan äitinsä syliin. Äidin ihon kosketus sekä tutut sydämenlyönnit rauhoittavat vauvaa. Sylissä vauva lopettaa syntymäitkunsa nopeasti.

Hetken levättyään vauva alkaa availla silmiään ja etsiä katseellaan äidin kasvoja ja nänniä. Pikkuhiljaa lapsi hivuttautuu kohti rintaa ja alkaa hamuilla yhä voimakkaammin. Hän imee nyrkkiään, nuolee nänniä, hieroo käsillään äidin rintaa. Välillä hän keskeyttää touhunsa huilatakseen hetken tai katsoakseen äitiään. Lopulta hän alkaa availla suutaan tarttuakseen nänniin ja alkaa pian imeä rintaa. Kaikkeen tähän menee aikaa yleensä noin tunti.

Vauva imee rintaa puolesta tunnista tuntiin. Tämän jälkeen hän nukahtaa ja saattaa nukkua useita tunteja. Nyt myös vanhemmilla on oiva tilaisuus kerätä voimia synnytyksen jälkeen.


Ensimmäinen vuorokausi

Useimmat vauvat käyttävät ensimmäisen vuorokauden lepoon. He nukkuvat paljon ja imevät rintaa vain muutamia kertoja. Vauvaa kannattaa pitää paljon lähellä, ihokontaktissa. Hän voi olla vaippasillaan äidin paidan sisällä äidin levätessä. Jos äiti haluaa liikkua osastolla, voi apuna käyttää kantoliinaa. Myös isä voi pitää vauvaa ihokontaktissa. Ihokontakti tukee vauvan sopeutumista kohdun ulkopuoliseen elämään: se auttaa vauvaa säilyttämään oikean kehonlämmön sekä houkuttaa häntä imemään rintaa riittävän useasti. Ihokontakti rauhoittaa myös äitiä ja auttaa lepäämään synnytyksen jälkeen.

Toisena päivänä vauva syö tiheään. Kuva: Kati Molin
Toinen vuorokausi

Vauvat aloittavat tiheän syömisen ensimmäisen vuorokauden lopulla. Tällöin vauva imee aktiivisesti jonkin aikaa (yleensä 15-30 minuuttia) ja näyttää sitten nukahtavan. Kuitenkin jos hänet yrittää siirtää pois äidin luota, hän havahtuu uudelleen ja haluaa imeä. Hän saattaa myös itse jatkaa imemistä pienten torkkujen jälkeen.

Vauva haluaa imeä useita tunteja lähes jatkuvasti ja saattaa sitten nukkua tunnin pari ja jälleen jatkaa syömistä. Näiden tiheiden imujen tarkoituksena on saada äidin maitomäärä lisääntymään ja toisaalta taata vauvalle riittävä ravinnonsaanti. Äidin kannattaa järjestää imetykset sellaisiksi, että pystyy itse lepäämään samalla kuin imettää.

Kolmas vuorokausi

Nyt maitomäärä alkaa yleensä lisääntyä ja vauva tyytyy hieman harvempiin ja lyhyempiin imetyksiin. On kuitenkin tavallista, että hän jatkaa imemistään joka tai joka toinen tunti. Hän saattaa kuitenkin pitää myös yhden hieman pidemmän imemistauon vuorokaudessa.

Ensi viikkoina vauvalla ei ole varsinaisesti rytmiä, vaan se tarvitsee ruokaa ja huolenpitoa ympäri vuorokauden: myös yöllä. Yleensä vauvat ovat kuitenkin tyytyväisempiä aamupäivisin. Tällöin myös vanhemmilla on tilaisuus lepoon. Iltaa kohden vauva voi olla levoton ja tyytymätön. Välillä hän rauhoittuu rinnalle, mutta välillä rintakaan ei kelpaa lohduksi. Kantaminen, hyssyttely, laulaminen saattavat helpottaa ja pian voi taas uudelleen tarjota rintaa.

Niin sanottu maidonnousu tapahtuu yleensä 2-6 vuorokauden kuluttua lapsen syntymästä. Sen oireita ovat rintojen kuumotus ja turvotus sekä koon kasvu. Myös pieni lämmönnousu on tavallista. Samalla maitomäärä lisääntyy selvästi. Tämä aiheuttaa yleensä vain hieman epämukavuutta ja menee ohi tiheiden imetysten avulla päivässä parissa.

Joskus turvotus on kuitenkin niin voimakasta, että se aiheuttaa kipua äidille sekä vaikeuttaa imetystä. Turvotus johtuu paitsi lisääntyneestä maitomäärästä myös verenkierron vilkastumisesta sekä imunesteen kerääntymisestä rintoihin. Yleensä voimakkaan maidonnousun oireita voi ennaltaehkäistä imettämällä tiheästi (yli 8 kertaa vuorokaudessa) ensipäivistä alkaen sekä välttämällä lisämaidon antamista vauvalle. Helpotusta maidon nousun oireisiin saat Booby Tubes lämpötyynyistä.

Lue lisää tästä aiheesta:

Maidon nousu ja turvotusoireiden lievittäminen

Ensimmäisinä päivinä voit sitoa kantoliinan paljaalle iholle, jolloin vauva saa nauttia samalla ihokontaktista.

   
mama-licious