TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Vauva viihtyy kantoliinassa, kantorepussa ja sylissä

Kantoliinailu on yleistynyt viimeisten vuosien aikana hurjasti. Suomi onkin yksi Euroopan aktiivisimpia liinailumaita. Olemme perinteisesti tottuneet siihen, että pieni vauva jätetään yksin - sänkyyn, vaunuihin, sitteriin, kantokoppaan tai lattialle. Viihdykkeeksi hänelle tarjotaan mobilea tai värikkäitä leluja, joita heilutellaan vauvan kasvojen edessä. Vauva kuitenkin kaipaa kosketusta, liikettä, mahdollisuutta seurata perheensä normaalia, arkista elämää turvallisesti, vanhempansa liikkeiden rytmissä.

Jatkoaika masuajalle

Vauvamme syntyvät kovin keskeneräisinä. Antropologien mukaan muinoin vauvat viettivät vuoden äitinsä kohdussa. Aivojen ja pään koon kasvamisen myötä tämä aika lyheni yhdeksään kuukauteen. Vanhemmat usein huomaavatkin vauvan "uuden syntymän" kolmen kuukauden iän kohdalla. Vauva on valppaampi, ottaa enemmän katsekontaktia ja on vastaanottavaisempi.

Kantoliinalla voit taata vauvallesi kohdunomaisen, turvallisen olotilan hänen ensimmäisille kuukausilleen. Vauva saa kehittyä rauhassa ja turvassa liialta haitalliselta stimulaatiolta. Vauva kuulee sydämesi sykkeen, haistaa tuoksusi, kuulee äänesi ja on mukana liikkeessäsi, juuri kuten kohdussakin.

Maidon herumiseen synnytyksen jälkeen auttaa parhaiten ihokontakti vauvan kanssa, joten liina kannattaa ottaa heti synnytyksen jälkeen käyttöön. Myös isä saa tuntea yhteenkuuluvuutta kantamalla vauvaa ja vauvat viihtyvätkin isänsä sylissä, koska miesten sydämen ääni on kovempi ja miehiltä puuttuu maidon tuoksun tuoma ärsyke.

Trikooliina paras vastasyntyneelle

Liina on paras ja pehmein valinta vastasyntyneelle. Trikooliinan avulla on helpointa tutustua kantoliinailuun. Hyviä trikooliinoja ovat mm.  Hug-a-bub, Tricot-Slen, Moby Wrap, ja Baby Bundler -liinat. Trikooliina on yksinkertainen sitoa ja helppo käyttää. Trikooliinassa voi kantaa myös keskosvauvaa ja sitä voi käyttää noin vuoden ikään asti. Kudottu liina on joustamaton ja tukeva, joten se on parempi myöhemmin, kun vauva on painavampi.

Ergonominen kantoreppu sopii parhaiten n.5kk-2v-ikäisille

Myös ergonomista Manduca-reppua voi suositella pienelle, mutta jo jäntevälle vauvalle. Manducassa on integroitu vauvatuki repun sisällä. Muita ergonomisia kantoreppuja ovat mm. Ergo ja Patapum. Reppu on helppo käyttää, eikä siinä tarvitse opetella sidontoja. Myös isät pitävät kantorepuista.

Ergonominen kantoasento on lapselle ns. M-asento, /tai sammakkoasento), jossa lapsen polvet ovat korkeammalla kuin lapsen takapuoli. Näin paino ei ole lapsen selällä ja lonkat ovat auki. Markkinoilla on monia reppuja, joten kiinnitä huomiota repun ergonomiaan. Reppu ei ole hyvä, jos lapsen jalat roikkuvat suoraan alaspäin ja lasta kannetaan kasvot menosuuntaan. Tällainen reppu asettaa turhaa rasitusta vauvan selkärankaan.

Peppi 10kk Tricot-Slen liinassa Kuva:kati Molin
Kasvot kantajaan päin

Vauvaa on parasta kantaa niin, että hän on kantajaansa päin, joko vatsa vatsaa vasten, tai lonkalla. Jos kannat vauvaa kasvot menosuuntaan, vauva ei pysty torjumaan liiallista häntä häiritsevää ärsyketulvaa.

Evelin Kirkilionis sanoo kirjassaan Lapsi kaipaa kantamista näin: "Jos lapsi ei pysty kääntämään katsettaan pois liiallisesta stimulaatiosta, eikä pysty hädässään ottamaan turvallista katsekontaktia kantajaansa, voi tilanne kääntyä lapselle tuskalliseksi. Lapsi lukee kasvoiltamme ilmeitämme ja näin oppii pärjäämään sosiaalisissa tilanteissa, vanhempiensa esimerkin mukaan." Kotioloissa tai muussa turvallisessa ja vauvalle tutussa ympäristössä voit kantaa uteliaassa iässä olevaa vauvaa kasvot menosuunnassa esim. buddha-asennossa. Buddha-asento on rankempi selällesi, joten kokeile mieluummin lonkka-asentoa.

Lapsen persoonallisuuden mukaan lasta voi alkaa kantamaan myös selässä. Selässä kantaminen onnistuu yleensä parhaiten noin puolen vuoden iästä alkaen. Kotona tai tutussa paikassa aloitettu harjoittelu antaa osviittaa siitä, onko lapsi valmis selkään.

Kantoliinailun ja kantamisen etuja:

  • Vauva nauttii sylissä olosta ja äidin ja isän läheisyydestä. Hän on juuri ollut äidin liikkeessä mukana yhdeksän kuukautta. Lapsella on liikkeessä ja liinan puristuksessa tuttu ja turvallinen olo.
  • Kun vauva on kantoliinassa, äiti on vapaa liikkumaan, toimimaan, seurustelemaan
  • Kannetun lapsen aivot kehittyvät paremmin, tietty määrä liikestimulaatiota on jopa välttämätöntä aivojen normaalille kehittymiselle.
  • Kantaminen edistää sitoutumista (bonding) aikuisen ja lapsen välillä. Tämä on hyväksi lapsen psyykkiselle kehitykselle. Vauvan läheisyys herkistää aikuisen vaistot lapsensa tarpeille.
  • Kun lapsi on lähellä, äiti voi vastata hänen tarpeisiinsa nopeasti. Imetyksen onnistumiselle tämä voi olla merkittävä tekijä
  • Kannettu lapsi itkee selvästi vähemmän kuin sitteri-, sänky- ja lattialapsi.
  • Liinassa vauva rauhoittuu ja nukkuu helposti ja aina halutessaan. Hän ei herää ääniin eikä liikkeeseen eikä tarvitse pimeyttä ja tiettyä paikkaa nukahtakseen.
  • Kannettu lapsi kehittyy nopeammin fyysisesti ja motorisesti.
  • Kannettu lapsi ei tarvitse leluja ja erityisiä virikkeitä - maailma on hänen mobilensa

Myös isät nauttivat kantoliinailusta

Trikoinen kantoliina sopii keskosvauvasta noin yhteen vuoteen saakka. Se on helppo ensiliina, jos ei ole aiempaa kokemusta

   
mama-licious