TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Vauva viereen nukkumaan

Vastasyntynyt vauva tarvitsee hoivaa myös öisin. Yöheräämiset voi tehdä itselleen mahdollisimman helpoiksi. Vauvan sängyn voi sijoittaa kiinni omaan sänkyyn, jotta herää vauvan varhaisiin nälän merkkeihin ja hänet on helppo ottaa imetettäväksi.

Vauva ilmaisee nälkäänsä / haluaan imeä ensisijaisesti heräämällä, hamuamalla rintaa, maiskuttamalla ja imeskelemällä omia käsiään. Vauva alkaa itkeä vasta, kun on kova hätä. Imettämisen aloittaminen on helpompaa, jos ei odota itkua. Varhaisiin merkkeihin herääminen helpottaa sekä äidin, että vauvan uudelleennukahtamista imetyksen jälkeen. Yöllä imetystä helpottaa myös vauvan imettäminen makuullaan. Silloin äiti makaa kyljellään ja voi tässä asennossa syöttää vauvaa molemmista rinnoista.

Makuullaan imettäminen on kätevää erityisesti öisin.
Kuva: Istockphoto

Alle puolivuotias aina samaan huoneeseen

Ensimmäiset 6 kuukautta vauvan tulisi aina nukkua vanhempiensa huoneessa. Amerikkalainen antropologi ja unitutkija James Mc Kenna muistuttaa, että vieressä nukkuminen vaikuttaa suotuisasti vauvan hengitysrytmiin, keskushermostoon ja verenkiertoon, joten alle 1-vuotiaan nukkuminen vanhempien vieressä suojelee vauvaa kätkytkuoleman riskiltä.

Koko perhe samassa sängyssä saattaa kuulostaa levottomalta järjestelyltä hyvän unen kannalta, mutta itseasiassa vanhemmat, jotka nukkuvat lastensa kanssa, heräävät usein aamulla hyvin levänneinä. Äitien ja lasten nukkumista tutkittaessa on todettu, että imettävä äiti tietää kaiken aikaa vauvan olevan vieressään. Hän jopa hoivaa lasta unissaan tietämättä sitä itse lainkaan.  

Enemmän unta perhepedissä

Unilaboratoriossa tehtyjen tutkimusten mukaan perhepedissä nukkuvat äidit imettivät vauvojaan useammin yön aikana, mutta eivät aamulla muistaneet paljonkaan yöllisistä heräilyistä. He myös raportoivat saaneensa enemmän unta nukkuessaan yhdessä vauvan kanssa, kuin silloin, jos vauva nukkui eri huoneessa.

Kun vauva on lähellä äiti havahtuu jo vauvan varhaisiin nälän merkkihin maiskutukseen, ähinään ja levottomuuteen. Näin vauva ei ehdi hätääntymään, ja vauvan rauhoittaminen on nopeampaa. Huomatessaan olevansa äidin turvallisessa kainalossa vauva saattaa rauhoittua uudestaan nukkumaan tai vanhempi lapsi voi ryömiä äidin rinnalle tämän koskaan heräämättä.

Kun äiti ja vauva nukkuvat yhdessä, heidän unirytminsä lähentyvät ja yölliset heräämiset helpottuvat. Kuva: Istockphoto

Äidin ja vauvan unirytmit mukautuvat

Erityisesti imettävän äidin ja vauvan unirytmit lähentyvät toisiaan ja silloin äiti ja vauva nauttivat usein syvästä unesta samaan aikaan. Vauvan ollessa kevyen unen vaiheessa (REM) äidin kevyen unen pituus vähitellen vastaa vauvan kevyen unen pituutta. vastaavasti äidin syvän unen(ALFA) pituus alkaa vastata vauvan syvän unen pituutta. Näin vauvan herätessä kevyestä unesta äitikin herää kevyestä unen vaiheesta ja on valmis vastaamaan vauvan viesteihin riittävän pian vauvan tarpeiden mukaan.

Nukkuessaan perhepedissä vauvat heräilevät useammin, kuin yksin nukkuessaan, mutta sekä vauva, että äiti saavat silti enemmän unta. Vauvat myös itkevät huomattavasti vähemmän, minkä johdosta enemmän energiaa säästyy kasvuun ja elintoimintojen ylläpitoon.

Kun vauva herää yöllä nälkäänsä, hän herää kevyen unen vaiheesta. Jos äiti ja vauva nukkuvat yhdessä ja heidän unirytminsä ovat mukautuneet samanlaisiksi myös äiti herää kevyen unen vaiheesta. Tällöin yöimetys onnistuu helposti ja myös takaisin nukahtaminen helpottuu. Jos äiti ja vauva nukkuvat erossa toisistaan, äiti joutuu joskus heräämään syvän unen vaiheesta, jolloin herääminen on paljon hankalampaa. Hän ei reagoi vauvan varhaisiin nälän merkkeihin ajoissa ja vauva ehtii alkaa itkeä. Tällöin takaisin nukahtaminenkin vaikeutuu.

Kun vauva ja äiti heräävät samasta kevyestä unen vaiheesta on äidin myös myöhemmin helpompi nukahtaa kuin eri vaiheessa vauvan kanssa nukkuesaan. Vauvalla on unessaan oma rytminsä, mutta äidin on mahdollista sovittaa kevyen ja syvän unen vaihetta ja unirytmiään vauvan rytmin kaltaiseksi.

Myös isän unirytmi muokkautuu vauvan unirytmin kaltaiseksi perhepedissä nukuttaessa. Jos vanhemmat ovat huolissaan, että isä nukkuu liian sikeästi, eikä osaa varoa samassa sängyssä nukkuvaa vauvaa, vauva voi nukkua vaikkapa äidin ja seinän välissä. Myös vanhemmat lapset viihtyvät isän ja äidin turvallisessa läheisyydessä tai samassa sängyssä sisarusten kanssa. 


Lähteet:
Sears; Nighttime parenting, How to Get your Baby and Child to Sleep.
James McKenna; Sleeping with your baby

Kun perusturvallisuudesta huolehditaan, vauva voi hyvin nukkua äidin vieressä perhepedissä.

   
mama-licious